IPSC mini rifle

Categories: Okategoriserade
Comments: 13 Comments
Published on: 25 november, 2011

På världsmötet under VM på Rhodos beslutades att IPSC mini rifle skulle bli en officiell gren inom IPSC. Frågan är om det är rätt väg att gå? Personligen är jag inte helt säker. Vad tycker du?

Kommentera gärna varför Du tycker som du gör.

OBS  – frågeställningen är min egen och har inget med IPSC Sverige att göra – OBS

/Andreas

[poll id=”2″]

13 Comments - Leave a comment
 1. Henrik skriver:

  Jag är positiv till Mini Rifle. Många klubbar har inte möjlighet att starta en gevärssektion på grund av banrestriktioner. En del har också banor godkända för gevär men ligger så illa till geografiskt (grannar) att det i praktiken är uteslutet med grövre gevär för att verksamheten ska kunna fortleva. Mini Rifle är då det enda alternativet för dessa.

  En annan aspekt är den ekonomiska. Ett konkurrenskraftigt vapen med optiska riktmedel behöver inte kosta mer än 5 000 kronor. Detta om man nöjer sig med en begagnad Ruger 10/22 och ett lika begagnat sikte. Sedan har vi ammunitionskostnaden….

  Brist på gevärsklassad bana och vapen/ammunitionskostnad gör att jag inte kan skjuta Rifle. Godkänner ni Mini Rifle satsar jag dock på den grenen, vid sidan om IPSC Handgun.

 2. andreas@doublemike.se skriver:

  Tyckte först att det var en bra idé och kunde få fler föreningar att få upp intresse för IPSC rifle MEN att ta in en sådan liten kaliber i programmet tar ju bort grundtanken i IPSC, dvs DVC. Då kan vi lika gärna börja köra med .22 i handgun också.
  Som sagt så har jag egentligen inte helt bestämt mig vad jag tycker så jag ser fram mot fler argument, för och emot.

  • Henrik skriver:

   Sant – men varför då inte införa Mini Rifle med 9×19 som minsta kaliber i Sverige? Då kan man antingen skjuta med ett skal till sin pistol eller satsa på vapen liknande MP5A och ändå få låg ammunitionskostnad. Visserligen blir det inte så mycket mer stuns i ett sådant vapen men tillräckligt för att få en rekylrörelse som måste bemästras.

   • Henrik skriver:

    Eller går man ”hela vägen” med en upper i 9×19 på en AR15, till exempel en Rock River Arms. Lite dyrare vapenkostnad men ändå betydligt lägre ammokostnad jämfört med rifle. Ljudnivån blir heller inga problem, inte heller banrestriktioner.

    • andreas@doublemike.se skriver:

     Kloka inlägg men det kräver ju ett annat regelverk än det som fastslagit på GA. Och hitta på egna regler i Sverige ska vi väl inte göra?

   • andreas@doublemike.se skriver:

    Att börja använda ”skal” eller varianter på att montera stockar på pistoler tror jag är helt fel väg att gå. Ska man skjuta rifle så använder man ett gevär, ska man skjuta handgun så använder man en pistol eller revolver. Att komma med allsköns obskyra tillbehör till sin pistol kommer att höja många externa ögonbryn och det vill vi nog inte.

    • Henrik skriver:

     Dröjer nog inte länge innan vi får ett förbud när det gäller användning av skal, dock inte innehav. En del är sugna på en prejudicerande dom. Blir det tillståndspliktigt när det monteras försvinner nog luften ur marknaden…

     Fast att tillåta Mini Rifle men med 9×19 som lägsta kaliber – som enda undantag från de internationella reglerna – borde väl vara möjligt?

     • andreas@doublemike.se skriver:

      Nu spekulerar jag bara men för att IPSC Sverige ska ändra på ett befintligt reglemente lokalt behöver årsmötet ta ställning till det via en motion. Jag tvivlar på att styrelsen kommer att skriva en proposition som ändrar på de reglerna. Men först ska det beslutar om ifall mini rifle ska in i skjutprogrammet eller inte. Lämpligt om det motioneras om en kaliberändrig i samma motion i sådana fall.

 3. .223 skriver:

  Jag tycker inte att minirifle skall tas in i programmet. Jag är lite rädd för att RPS kommer att anse att ”minirifle” är fullt tillräckligt… Risken är då att vi kanske får ett totalförbud på halvautomater med grövre kaliber. D.v.s. Det finns ej längre ett behov som går att motivera… DVC, eller hur var det nu ;-

  • andreas@doublemike.se skriver:

   Med det argumentet skulle ju tillståndsmyndigheten kunna neka licens på allt annat än .22. Det går ju skjuta fält med .22, det går ju skjuta precision med .22. Det går ju skjuta IPSC handgun med 9 mm så varför ska du ha .40 osv….

   DVC argumentet köper jag dock! :)

   • Håkan skriver:

    DVC med 22e gevär. Mina tankar.

    Hur snabbt kan du skjuta utan att missa? Det går utmärkt att missa med en 22:a om man är för snabb.

    Precision – en tajt NS ställer till det, ännu mer med 22:an eftersom kulbanan är ännu krokigare än exempelvis en 223:a

    Kraft – handlar ju om rekylen, kunna hantera ett grovkalibrigt vapen.
    och Oj! rekylen i en fullkompad AR15… den är riktigt hemsk jämfört med en 22:a 😉 Kunde inte låta bli. =)

    Jag håller till viss del med om att 22an är mycket ”lättare”, att det inte är vad som var tänkt för länge sedan… men vi måste minnas att IPSC ju utvecklats till något helt nytt, mot för bara 15-20 år sedan.

    Vi får se vad årsmötet säger. =)

    // Håkan

    • andreas@doublemike.se skriver:

     Vettiga tankar Håkan.
     Dock ser jag att förbundet har en hel del kvar att göra för att få igång de tre ”riktiga” grenarna vi har – enhandsvapen, gevär och hagel. Att dra igång ytterligare en verksamhet som enkom finns där för att det ska vara mindre krångligt att skjuta gevär tror jag inte kommer att gagna förbundet över huvud taget.

     • andreas@doublemike.se skriver:

      Frågan avgörs på lördag på förbundets årsmöte. Spännande fråga så det ska bli intressant att följa hur det går och framför allt, om det ska införas i förbundets regi, hur det ska gå till.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Welcome , today is måndag, 29 augusti, 2016